tiistai 9. helmikuuta 2010

Yhteistyö antaa aina enemmän kuin ottaa


Kiteytin otsikkoon sen, mistä friendtrepreneurissa on mielestäni kyse. Avoimuus, tiedonjakaminen ja "itsestä antaminen" kannattaa, koska sen saa parhaimmillaan moninkertaisesti muilta takaisin. Se on syy, miksi netissä kannattaa osallistua aktiivisesti itseä kiinnostavien yhteisöjen ja verkostojen toimintaan. Eli miksi minäkin olen mukana friendtrepreneurissa. Kukaan meistä ei ole mitään - yksin.

Olen alta kolmikymppinen oululainen yrittäjä firmasta nimeltä Innowise. Minulle tuottaa vaikeuksia asettaa itseäni mihinkään kategoriaan. Ei ihmisiä oikeasti voi lokeroida. Sanotaan vaikka niin, että minua kiinnostaa sosiaalinen media, opettaminen, www-palvelujen rakentaminen ja etenkin yhteisöllisen työskentelyn tukeminen eri tavoin - olivatpa ne sitten teknisiä ratkaisuja tai käytännön toimintatapoja. Näitä kiinnostuksenaiheita työstän monella rintamalla: tutkimalla, opettamalla, kirjoittamalla sekä kehittämällä ja tarjoamallla niihin liittyviä palveluita ja tuotteita. Sitä parempi, mitä useamman voin yhdistää samaan aikaan.

Tylsä muoto esittelystäni kuuluu, että minulla on kokemusta www-palvelujen suunnittelusta ja toteuttamisesta pian 10 vuodelta ja parista-kolmestasadasta projektista. Sen ohessa opiskelin kasvatustieteen maisteriksi ja luokanopettajaksi sekä päädyin pariksi vuodeksi töihin yliopistollle koulutusteknologian pariin. Väitöskirjatutkimusta teen tiedonrakentelusta sosiaalisen median yhteisöissä. Nykyisin iso osa työstäni liittyykin sosiaaliseen mediaan. Netissä minut tunnetaan myös Lehmätkin lentäis -blogista, ja tänä vuonna bloggaan lisäksi Mopaalin blogissa, jossa pohdiskelen sosiaalisen median hyödyntämistä liiketoiminnassa.

Lienen siitä eriskummallinen "tutkija", että hyödynnän ja kokeilen tutkimustuloksiani samantien käytännössä. Se tarkoittaa sitä, että kun tutkin yhteisöllistä tiedonrakentelua, niin hyödynnän siitä samaaani tietoa suoraan työprojekteihin sekä tuotekehitykseen. Ajan mukana pysyminen edellyttää yhä nopeampia innovaatiosyklejä ja uuden tiedon soveltamista. Se on myös merkittävä kilpailuetu - ja lisäarvo asiakkaille.

Mutta kukaan ei ole mitään yksin. Ilman verkostoitumista ja yhteistyötä jäisin paitsi valtavasta määrästä tietoa, muiden kokemuksia - ja ystäviä. Tieto kuin tieto jalostuu yhteisessä prosessoinnissa, keskustelussa, ja samalla siitä syntyy uusia ideoita ja mahdollisuuksia. Friendtrepreneurin kaltaiset epämuodolliset verkostot tulevat vähitellen yhä tärkeämmiksi kanaviksi myös arkipäivän työssä. Kannattaa olla mukana alusta lähtien!

Ystävällisin terveisin,
Harto Pönkä
Innowise

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti